En underbart god och plockvänlig rätt. Passar lika bra till bebisar från 6 månader som till hela familjen. (Beror självklart på om din bebis är redo för bitmat eller inte) Då dolman verkligen smälter i munnen.
Dolma går att göra i oerhört många varianter. Många gör dom vegetariska. Denna gång hade jag lammfärs och ris som fyllning.
4 vuxenportioner.
KÖTTFYLLNINGEN:
• 500g lammfärs
• 2.5 dl kort ris
• salt, lite svartpeppar, 7 kryddor, paprikakrydda
• eventuellt Granatäppelsirap
• 1 Citron, saften
• 3 msk tomatpure
• en bunt finhackad persilja
• En skvätt olivolja
VATTNET:
• 3 MSK tomatpure
• 5 st pressade vitlöksklyftor
• lite salt, peppar, 7 kryddor
• Hett vatten, ca. 1 L
• 1 Citron, saften
ÖVRIGT:
• 1 vitkålshuvud
• Något att lägga i botten av kastrullen. (Ex. Lammköttbitar, skivad potatis, skivad tomat etc...)
TILLAGA:
1. Tvätta riset. Låt ligga en stund i kallt vatten.
2. Skölj och koka kolhuvudet på medelvärme så att det mjuknar. Ca. 20 min.
3. Blanda samman fyllningen ink. Det okokta riset. Ställ in i kylen.
4. Separera alla blad från kolhuvudet. Skär bort själva stjälken på alla blad samt halvera dem.
5. Lägg i fyllningen och rulla. Det finns flera Youtube videos på hur du rullar.
7. Lägg alla dolma på ett snyggt sätt i kastrullen. Glöm inte allt lägga något i botten på kastrullen så att det inte bränns.
8. Blanda ihop kokvattnet och fyll så att det nästan täcker alla dolma.
9. Lägg en tallrik över alla dolma i kastrullen samt en tyngd över (tex en mortel)
10. Låt puttra mellan 1.5 till 2 timmar.
Servera och njut 🤤
♡ Jag serverade mina dolma på vår fyrkant bambutallrik med sugpropp. Blev en hitt för 2.5 åringen!
Commentaires