Recept Kåldolmar





En underbart god och plockvänlig rätt. Passar lika bra till bebisar från 6 månader som till hela familjen. (Beror självklart på om din bebis är redo för bitmat eller inte) Då dolman verkligen smälter i munnen.


Dolma går att göra i oerhört många varianter. Många gör dom vegetariska. Denna gång hade jag lammfärs och ris som fyllning.


4 vuxenportioner.

KÖTTFYLLNINGEN:

• 500g lammfärs

• 2.5 dl kort ris

• salt, lite svartpeppar, 7 kryddor, paprikakrydda

• eventuellt Granatäppelsirap

• 1 Citron, saften

• 3 msk tomatpure

• en bunt finhackad persilja

• En skvätt olivolja


VATTNET:

• 3 MSK tomatpure

• 5 st pressade vitlöksklyftor

• lite salt, peppar, 7 kryddor

• Hett vatten, ca. 1 L

• 1 Citron, saften


ÖVRIGT:

• 1 vitkålshuvud

• Något att lägga i botten av kastrullen. (Ex. Lammköttbitar, skivad potatis, skivad tomat etc...)


TILLAGA:

1. Tvätta riset. Låt ligga en stund i kallt vatten.


2. Skölj och koka kolhuvudet på medelvärme så att det mjuknar. Ca. 20 min.


3. Blanda samman fyllningen ink. Det okokta riset. Ställ in i kylen.


4. Separera alla blad från kolhuvudet. Skär bort själva stjälken på alla blad samt halvera dem.


5. Lägg i fyllningen och rulla. Det finns flera Youtube videos på hur du rullar.


7. Lägg alla dolma på ett snyggt sätt i kastrullen. Glöm inte allt lägga något i botten på kastrullen så att det inte bränns.


8. Blanda ihop kokvattnet och fyll så att det nästan täcker alla dolma.


9. Lägg en tallrik över alla dolma i kastrullen samt en tyngd över (tex en mortel)


10. Låt puttra mellan 1.5 till 2 timmar.


Servera och njut 🤤


♡ Jag serverade mina dolma på vår fyrkant bambutallrik med sugpropp. Blev en hitt för 2.5 åringen!


Senaste inlägg

Visa alla