En underbart god och plockvänlig rätt. Passar vuxna som bebisar från 8 månader och upp. (Beror självklart på om din bebis är redo för bitmat eller inte) Då dolman verkligen smälter i munnen. Dolma går att göra i oerhört många varianter. Många gör dom vegetariska. Denna gång hade jag lammfärs och ris som fyllning. Dolma är en tidskrävande rätt. Du får räkna med ca. 4 timmar om man räknar med koktiden på ca. 2 timmar. Ett tips är att vika alla dolma kvällen innan och nästa dag tillaga den. Receptet kommer från en äldre kurdisk hemmafru som ägnat större delen av sitt liv till matlagning. ♡
INGREDIENSER | 4 PERS.
• 500g lammfärs • 2.5 dl kort ris • salt, lite svartpeppar och 7 kryddor • 400g vinblad i lag • 8 st vitlöksklyftor • 2 citroner • Något att lägga i botten av kastrullen. (Ex. Lammköttbitar, skivad potatis, skivad tomat etc...)
INSTRUKTIONER
1. Tvätta riset. Låt ligga en stund i kallt vatten. 2. Blanda färs, ris, salt, en nypa svartpeppar, 2 nypor 7 kryddor och 2 st pressade vitlöksklyftor i en bunke. Ställ in i kylen. 3. Tvätta vinbladen försiktigt och noga. Saltet ska bort. Koka vatten och häll över vinbladen i en bred skål. Låt ligga en liten stund. 4. Låt vinbladen ligga kvar i vattnet. Ta upp en och en när du viker in fyllningen i bladet. Skär bort stjälken på bladet. Lägg i lite av fyllningen. Vik höger och vänster kant. Sedan rulla in. (Det finns massor av videos på youtube om hur du rullar) 5. Ställ alla rullade vinblad i kylen. 6. Vinbladen som blir över kan du lägga i botten av en stor kastrull. Lägg därefter i valfritt tillbehör i kastrullen så som potatis, tomat, grytbitar eller något passande i din smak. 7. Lägg alla vinblad på ett snyggt sätt i kastrullen. Skala 6 vitlöksklyftor och lägg dom hela och fördelade över dolman. Salta. Häll över kokat varmt vatten tills det precis täcker innehållet. 8. Lägg över en tallrik och en dygnd (ex. En mortel) över doman. (Ej ett lock) Låt koka på svag/medelvärme i ca. 1.5 - 2 timmar. Servera gärna med ayran (naturell drickyoghurt) och libanesiskt bröd. Mums! Vi serverade vår dolma på vår ekologiska fyrkant bambutallrik.
Vår ekologiska bambutallrik hittar du HÄR
Comments